czwartek, 14 kwietnia 2011
drobiowy gulasz grzybowy

Bardzo smaczny i ciekawy pomysł na obiad.Nie jest skomplikowany w przygotowaniu i szybko sie robi. Duzo bardziej odpowiadami taka drobiowa  wersja niz tradycyjny wieprzowy. Tata wspominał ten obiad przez tydzień i żałował że tak rzadko gotuje mięsne rzeczy :)

500g miesa drobiowego(filety)*

dwie garsci susznych grzybów

marchewka

cebula

2 łyżki mąki

0,5-1 szklanka wody*

słodka papryka

sól i pieprz

tymianek

 

Miso kroimy w kostke i obraczamy w mące. Podsmażamy i odkładamy na bok do naczynia. Cebule kroimy w kostke i podsmażamy na tłuszczu po smażeniu miesa. Gdy sie zarumieni dodajemy mieso i zalewamy wodą. Wrzycamy grzyby i pokrojoną w  plasterki marchewke. Przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około godziny.

*ja użyłam z kurczaka alemoże być również indyk

* w przepisie było 0,5 szklanki jednak u mnie byo to za mało wiec w trakci duszenia musiałam troszke dolewac. Dlatego na poczatek dajcie pół szklanki.

Durszlak.pl