czwartek, 30 czerwca 2011
bułki razowe

Dawno juz nie piekłam domowego pieczywa. Wczoraj jednak podkusiło mnie. Wziełam sie do roboty i upiekłam na kolecje pyszne bułeczki. Dzisiaj rano zjadłam je jeszcze na śniadanko i były równie pyszne. POlecam! Przepis od Dorotuś

 

500g mąki pszennej razowej
300ml ciepłego mleka
3 łyżeczki suszonych drożdży
50g  miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru


Mąkę wymieszać z drożdżami,  solą i cukrem. Dodać masło i połaczyc. Wlać ciepłe mleko. zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć  ściereczką i  Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętośći..
wyrośnięte ciasto podzielić na 12-16 części i uformować bułki 
Przykryć ściereczką i odstawić na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posypac je mąka. Piec 20-25 minut w temperaturze 220 stopni.

piątek, 01 kwietnia 2011
najlepsze bułeczki z płatkami owsianymi

Najlepsze bułeczki jakie robiłam.  Mieciutkie, puszyste i pyszne.  Załuje ze mam tak mało czasu i nie mogę ich piec codziennie. A do tego zdrowe! To pierwsze pieczywo z płatkami owsianymi jakie jadłam. Gorąco polecam. Cytuje za Dorotuś. Wychodzi 12 niewielkich bułeczek

 
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka (17 g) masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

piątek, 11 marca 2011
Bułeczki otrębowe

To było moje kolejne podejscie do bułeczek.Byl to trzeci przepis na bułeczki wypróbowany przeze mnie. Troche zastanawiałam sie jakie wyjdą. Wolę pieczywo pełnoziarniste, razowe a te bułęczki są na mące przennej z dodatkiem otrebów i smakuja niesamowicie. Jak narazie to moje ulubione bułeczki. Pierwszego dnia mocno chrupiace, nastepnego juz nie ale nadal pozostają pyszne. Gorąco polecam.Przepis od Liski. Wychodzi 8 bułęczek.

300 g mąki pszennej

50 g otrębów

20 g oleju roślinnego

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

190 g wody w temp. pokojowej



Drozdzę rozkruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami wody. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto uformować w kulę, posmarować delikatnie olejem roślinnym i odstawić aż podwoi swoją objętość(ok godziny) Potym czasie pozielić na 8 części i uformować bułęczki. Jeśli ciasto bardzo się klei zamiast posypywać je mąką wysmarowaćlekko olejem ręceUformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub na macie silikonowej).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. Bułeczki wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskujemy olejem  i wstawiamy do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucając na dno ok. 1/2 szkl. kostek lodu.
Pieczemy ok. 10 minut w temp 230stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 5-10 minut - aż będą rumiane.Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.

czwartek, 10 lutego 2011
chleb graham

To był mój pierwszy chleb. Pierwszy i wyszedł wspaniały. Upiekłam go juz jakieś 2 tygodnie temu. W domu pachniało wspaniale. A chleb był takim pyszny że ciagle kusiło mnie żeby ukroić sobie jeszcze jedną kromeczkę.  Bardzo podobała mi sie jego skórka, jest taka gruba ;) A srodek jest mięciutki. Mniam! Pycha.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziaristej
  • szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1  łyżeczka soli

wyspać do miski polowe mąki pszennej i połowe mąki pszennej pełnoziarnistej. Wkruszyć drożdże i dodać pół szklanki mleka i wymieszać. Posypać łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy.Po tym czasie dodac reszte mąki i mleka, olej i sól. Wyrabiać do momentu gdy zaczną sie pojawiać pęcherzyki powietrza.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min lub do momentu podwojenie objętości.

Przełozyć do prostokątnej blachy i odstawiamy do wyrośniecia jeszcze na 20-30 min.

Pieczemy ok 45 minut w tempetarurze 200stopni

Durszlak.pl