wtorek, 01 marca 2011
pociąg ekspresowy

Jak pewnie widzicie, zmieniłam troszkę wygląd bloga :) Mam nadzieje że wam się podoba.

Dzisiaj danie ekspresowe, które zrobiłam dzisiaj na obiad. Znalazłam je juz dośc dawno u Edysi i tak sobie leżakowało u mnie. Dzisiaj chciałam zrobic cos szybkiego i z makaronem i jakos tak wypadło na to danie. Wydawało mi sie ze nie bedzie w nim nic szczególnego jednak powiem wam że jestem zachwycona ze coś tak dobrego mozna zrobic równie szybko jak kanapke :) tzeba czekac kiedy wreszcie ugotuje sie makaron :) Polecam. Z pewnoscia cos innego niz makaron z sosem pomidorowym :)

Makaron z szynką i porem

(cytuje za Edysią)

 

Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 1 duży por
- 100 g szynki
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ziołowy



Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.

Pora oczyścić, opłukać i pokroić w niezbyt cienkie krążki. Szynkę pokroić w plasterki, a potem w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać krążki pora i pokrojoną szynkę, podrumienić. Od razu wymieszać z ciepłym makaronem.

Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć w prasce lub drobno posiekać, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i wymieszać. Sosem jogurtowym polać makaron z dodatkami, posypać pieprzem ziołowym.

poniedziałek, 07 lutego 2011
Spaghetti con broccoli

Gdyby ktos jeszcze miesiac temu powiedział mi że polubie brokuły ni uwierzyłabym. Nie wiem dlaczego ale jakos mało miałam z nimi wspólnego.Moja przyjazn z tym warzywkiem zaczeła sie w Angli w ferie. Jadłam wtedy obiad i były tam zwykłe gotowane brokuły. Wyglądają one tak ślicznie na talerzu. Ożywiają całe danie. Uwielbiam ich kolor! Przepis na ten makaron mam z kwesti smaku i jest genialny! Polecam

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 filecików anchois w oleju
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • 10 różyczek brokułów
  • sól, pieprz

Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu.Czosnek posiekać w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek z  czosnkiem. Dodać fileciki anchois, papryczkę chili. Chwile razem smaz yć. Do gotującego się makaronu, pod sam koniec gotowania dodać brokuły i ugotować je al dente. Makaron i brokuły odcedzić, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz z sosem z patelni. Doprawić.

niedziela, 28 listopada 2010
spaghetti z awokadowym pesto

W sobote a właściwie to juz w niedziele po 2 w nocy wychodząc z klubu doznałam szoku widząc wastwe śniegu.  Wchodząc tam jeszcze nawet nie zaczeło padać a wychodze a tu biało. Dzisiaj to juz wgl doznałam szoku bo śniegu w nocy spadło dość sporo. Patrze teraz przez okno i podoba mi się ten widok. Uwielbiam drzewa olutone tym białym puchem. I ciesze się że jestem teraz w domu, popijając ciepłą śliwkową herbatke z wanilią i cynamonem ;) Zakupioną w biedonce hihi ;)

Makaron wylukałam u Małgosi i 3 dni pozniej juz miałam go na obiad. Smakowal mi. To był mój debiut z awokado. Przyznam się ze sam owoc średnio mi smakuje jednak w propozycji z makaronem przypadł mi do gustu. Przygotowuje je się szybciej niz gotuje makaron ;)

Na 1 dużą bądz 2 średnie porcje

makaron

1 awokado

garśc natki pietruszki

garśc świezej bazylii

sok z połowy cytryny

1 łyzeczka oliwy

mały ząbek czosnku

sól i pieprz

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Awokado, pietruszke, bazykie, sok z cytryny, czosnek i oliwe zmiksować w mikserze. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszac z makaronem.

 

niedziela, 07 listopada 2010
zielono mi ;)

 

Niedziela. Zazwyczaj nie znosze niedzielnego popołudnia. Myśle wtedy o całym tygodniu, który mnie czeka i kończącym sie weekendzie. Dzisiaj jakoś mnie to nie martwi. I z pewnoscia jest to związane z długim przyszłym weekendem. Az mi się buzia uśmiecha na samą myśl ;) Jakos sie te trzy dni przemęcze a potem bede odpoczywać ;)

A dzisiaj makaron z cukinia i fetą. Zielono na talerzu ;)

(moze i nie wygladana zdjeciu zbyt apetycznie ale jest)!

Na 2 porcje

Makaron

1 wieksza cukinia

ząbek czosnku

25-30g sera feta

skróka otarta z cyrtyny

pieprz cayanne

pieprz i sól

łyżka oleju lub oliwy

Makaron gotujemy. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy i wrzucamy na olej. Cukinie odscaczamy w wody papierowym recznikiem i wrzucamy na patelnie. Dodajemy skórke z cytryny i przyprawy. Dusimy ok 5-8 minut. Sciagamy z patelni. Kruszymy ser feta i posypujemy cukinie. Łączymy z makaronem ;)

 

poniedziałek, 23 sierpnia 2010
makron razowy z cukinią

W sobote bawiłam sie rewelacyjnie. Byłam na weselu i jestem taka zadowolona z zabawy ;) Była wspaniała orkiestra, mnóstwo tańców, dużo jedzenia i picia i świetny prowadzący i oczywiscie cudowna para młoda.Jaka szkoda ze wesela sa tak żadko ;(

Na 1 porcje

makaron razowy (ile dusza zapragnie)

pól małej cukini

1 duży pomidor

1/4 szklanki rosołu

pół ząbku czosnku

Makaron gotujemy. Na mala iloścć oleju wrzucamy czosnek. Pomidory kroimy w drobną kostke i lekko rozgniatamy. Wrzucamy na czosnek i chwile smazymy. Wlewamy rosół i dorzucamy pokrojoną cukinie. Dusimy aż do zgęstniecia i miekkosci cukini. Mieszamy z makaronem i zjadamy ze smakiem ;)

 

 
1 , 2
Durszlak.pl