niedziela, 12 czerwca 2011
placuszki z malinami

Witam was po długiej długiej przerwie:)Nawetnie zdąrzyłam zauważyć kiedy mi ten czas minął.Oststnio byłam gościem w domu i w kuchni wiec nawet nie miałam czym sie pochwalic co upichciłam :)Ale teraz przeppraszam garnki i do nich wracam :)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki przennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ta soli
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka malin

W jednej misce mąke przesiac z proszkiem i sodą. Dodać sól i cukier. W drugiej misce wymieszac jajka z maślanką i olejem. Połączyc obie masy i dodać maliny.  smazyc na niewielkiej ilości oleju

 

 

środa, 16 lutego 2011
leniwe

Przez długi czas nie jadłam leniwych, ale ostatnio naszła mnie na nie taka ochota! W ciagu tygodnia zrobiłam je dwa razy i mam ochote na jeszcze. Robi się je błyskawicznie.  To moje ulubione kluseczki. No własnie tylko czemu one nazywają sie pierogami?

  • 20 dag twarogu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki
  • pół opakowania cukru waniliowego

 

Białko ubić na piane. Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z mąką, zółtkiem, cukrem i białkiem. Wyłożyć na stolnice posypaną mąką i i uformowac lekko spłaszczone waleczki. Pokroić na miejsze kawałki. Wrzucać do gotującej się wody i gotowac chwile do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem lub cynamonem ;)

środa, 02 lutego 2011
pierogi z soczewicą

W soczewicy zakochałam sie pod koniec zeszłego roku w wegetariańskiej restauracji.Nie jadłąm jej wiele razy ale bardzo polubiłam. Pierogi były moim pierwszym i jak narazie jedynym daniem z soczewicy jakie zrobiłam sama.(jednak pewne jest ze bedzie takie jeszcze niejedno). Smakowały jak z miesem. Moj tata który nigdy nie jadł soczewicy, ciecierzycy itp zawsze krecił nosem jak o nich wspominałam i mówił ze nawet nie chce próbować. Pierogi mu podałam  nie powiedziałam z czym są. Zrobiłam mu zagadke. Stwierdził że z mięsem ;) Są pyszne! Zdrowe! i bardzo sycące. Polecam!

  • 300 g soczewicy(dałam z puszki)
  • 2cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 500 g mąki
  • gorąca woda (zawsze daję na oko)

Soczewicę odcedzić i zmiksować. Cebule i zeszlkić na oleju. Dodać przeciśniety przez praskę czosnek. Dodać jajko, soczewicę. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem. Z Wody i mąki zagnieść ciasto. Rozwałkowac i szklanką wycinać koła. Napełnić farszem i zlepić ppierogi. Gotować ok 4 min od czasu wypłynięcia.

wtorek, 11 stycznia 2011
pierogi z serem

Pierogi z serem robiłam już jakiś czas temu. Lubie je na słoko jak i na słono. Z twarogiem robie rzadko ale bardzo mi smakowały.Myśle że głownie przez to że jestem fanką wszystkiego co z serem ;)przeis od Dorotuś

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka gorącej wody

 

1 jajko

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju

 

farsz serowy:

0,5 kg twarogu zmielonego raz przez maszynkę

1 jajko

3 - 4 łyżki cukru

8 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 
czwartek, 30 grudnia 2010
Lemon curd pancakes

Wczoraj był przepis na lemon curd a dzisiaj na pyszne placuszki z jego wykorzystaniem. Robiłam je juz dawno więc niedlugo pewnie zrobie powrórke. To jedne z najpyszniejszych placuszków jakie jadłam. Cyrynowe! Po prostu wspaniałe! Genialnie smakują nawet "nasucho" bez zadnego cukru pudru, dzemu czy śmietany. Gorąco polecam. Nadają sie i na śniadanie, i lekki odpad i na kolacje :) Także szykujcie lemon curd na te placuszki. Żródło

Lemon curd pancakes

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g (opakowanie) cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru/cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki lemon curd

Mleko zmiksować  z lemon curd lub wymieszać (nie może być grudek). Jajka lekko ubić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mleko z lemon curd i jajka. Połączyć z mąką i wymieszać dokładnie.dodać olej, ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl