wtorek, 08 marca 2011
muffinki z malinami i biał± czekolad±

Dzisiaj ¶wieto kobiet. Z tej okazji nawet my same powinnysmy sprawiać sobie przyjemnosci. Ja upiekłam dla kobiet w moim domu i nie tylko... pyszne muffinki. Musze stwierdzić, żezaliczyłam je do jednych z najlepszych jakie jadłam. A dodatek ciemnej m±ki i płatków osianych rozgrzeszaj± nas ;) Cytuje za Dorotus

  • 150 g m±ki pszennej
  • 100 g m±ki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki oleju (60 ml)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g malin
  • 110 g białej czekolad

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki  mokre, dodać maliny, czekoladę posiekać i dodać, delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek.

Piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce.

¶roda, 23 lutego 2011
muffinki z serem

Ostatnio rzadko wpadam na blogu bo niestety mam mało czasu. Nie mam czesto czasu nawet żeby sprawdzic co u was na blogach sie dzieje. Sama niwiem czym ostatnio jestem taka zajeta ale godzina za godzin± lec± mi jak szalone. W kuchni tez ostatnio nie siedzę za dużo ale na cos szybkiego i pysznego zawsze znajde czas :) Cytuje za Dorotu¶

 

 

  • 2,5 szklanki m±ki
  • od 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukry wanilinowego

 

  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
  • 100 g masła (rozpuszczonego wcze¶niej)
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub ma¶lanki (je¶li jogurt jest gęsty,to można dodać jeszcze 1/4 szklanki)
  •  2 jajka 

Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do poł±czenia się składników.

Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcze¶niej sera.

 

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.

 

 

czwartek, 07 paĽdziernika 2010
Muffinki kawowe

Ostatnio szaleje z muffikami.Z muffinkami bo tylko na nie ma m czas.  A poza tym sa takie pyszne! Nigdy nie moge im się oprzeć.  Nastepnego dnia zawsze zabieram ze sob± na drugie ¶niadania ;)

Wszystko co kawowe wprost uwielbiam ;) Te muffinki robiłam juz nie raz. Zawsze wychodz± pyszne. Najsmaczniejsze sa pierwszego dnia. Takie leciutkie i puszycste z lekko chrupi±c± skórk±!

Przepis na 12 sztuk:

250 g m±ki

szklanka cukru

szklanka mleka

1 jajko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone  małej ilo¶ci wody

50-60 ml oleju

szczypta soli

 

W jednej misce ł±czymi m±kę, proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugiej jajko rozbełtowujemy z mlekiem. Dodajemy olej, kawe. Mieszamy obie masy do uzyskania jednolitej ;) Wykładamy ciasto do apilotek. Pieczemy ok 20 min w temp 200 stopni

¶roda, 29 wrze¶nia 2010
Muffinki ze ¶liwkami

Pojawiło się słońce. Na chwile ale pojawiło się. Deszcz się uspokoił. W duszy zrobiło się weselej. A na ustach pojawił sie u¶miech coraz wiekszy z każd± kolejn± muffink±!

 

2 szklanki m±ki

1 szklanka mleka

pół szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół torebki cukru wanilinowego

60ml szkanki oleju

1 jajko

pół szklanki jagód

szczypa soli

5-6 ¶liwek pokrojonych w kostke (można obrać)

 

W jednej misce mieszamy: m±ke, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanlinowy i szczypte soli. W drugiej misce mleko, rozbełtane jajko, olej. Obie masy ł±czymy. Gdy uzyskamy jednolit± mase dodajemy ¶liwki. Pieczemy 20-30 min w temp 180 stopni

 

poniedziałek, 12 lipca 2010
muffinki jagodami

Już nie pamietam kiedy ostatnio było lato z takimi upałami. Skwar aż sie nic nie chce robić a noce sa takie przyjemne. Cieplutkie. Gdańsk noc± żyje. Pelno turystów spaceruje po długiej.

W kuchni nie chce sie teraz siedzieć. Obiadów praktycznie w domu nie robimy.Wczoraj tylko fasolka szparagowa, dzisiaj bób. Ale pyszne muffinki uprzyjemniaj± pobyt na plaże Te z jagodami to moje ulubione!

Oststanio przez kilka dni nie miałam internetu wiec troche mnie tu nie było ;) Dzisiaj nadrobie zaległosci i sprawdze co tam pichciliscie przez te kilka dni ;)

NA 12 sztuk

2 szklanki m±ki

1 szklanka mleka

pół szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół torebki cukru wanilinowego

1/3 lub 1/4 szkanki oleju

1 jajko

pół szklanki jagód

szczypa soli

W misce mieszamy m±ke i  proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i sól. Przygotowujemy inna miske na"mokre" składniki. Rozbijamy jajko i wlewamy do niego szklanke mleka. Rozbełtujemy.
Dodajemy olej. Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy. Jagody dodajemy gdy z obu mas uzyskamy jednolit± mase. Ciasto przekładamy na plache. Pieczemy w tempareturze 200 stopni przez 22-25 minut\

 
1 , 2
Durszlak.pl