poniedziałek, 11 lipca 2011
kruche z rabarbarem i budyniem

To był mój pierwszy a zarazem chyba juz ostatni wypiek z rabarbarem w tym sezonie. Niestety mało czasu spedzam teraz w kuchni wiec mało słodko ostatnio w moim życiu. Ciasto jest przepyszne. Byłam ciekawa jak bedzie sie komponował  budyń z rabarbarem i musze powiedziec ze to połaczenie jest idealne :) Gorąco polecam. Przepis od Agi

  • 3 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szkl. mleka
  • ok. 400 g rabarbar

Z mąki, proszku, masła, cukru jajka i śmietany zagnieść elastyczne ciasto.Podzielic je na dwie czesci wieksza i mniejsza. Mniejsza cześć włożyc do zamrazalnika a wiekszą wyłozyc na blaszke(25x35) Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki i  rozłożyć na ciasto. Ugotowany ciepły budyń wyłożyć na rabarbar. Reszte ciasta( z zamrazalnika) starkowac na wierzch o grupych oczkach.



czwartek, 06 stycznia 2011
drożdżowe z kremem budyniowym i jabłkami

Ten przepis leżakował już u mnie od dawna i się dzisiaj doczekał. Strasznie mnie kusił. Bo niby drożdżowe ale jednak takie niezwykłe! Czekał aż tyle bo bałam sie zabawy z drożdżamy ale niedawno się z nimi zaprzyjaźniłam ;) Powiem wam że ciasto jest genialne. Ten krem budyniowy jest po prostu pyszny,a z ta konfiturą i jabłkami jeszcze lepszy. Gorąco polecam. I do tego bez tłuszczu! Zródło

 

na ciasto:
- 300-350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

na krem:
- opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 200 g serka homogenizowanego

- 1 kg jabłek ( u mnie 0,7)
- 150 g konfitur wiśniowych
- 2-3 łyżki płatków migdałowych




Przygotowanie ciasta:
pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru. Wlać do zagłębienia w pozostałej mące wsypanej do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy:
jajka ubić z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i proszek budyniowy, zmiksować na gładką masę.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na prostokątną blachę, formując brzeg o wysokości 1 cm, odstawić do wyrośnięcia. Masę budyniową rozsmarować na cieście. Ułożyć na niej jabłka, a na nich łyżeczką rozłożyć konfitury tworząc kleksy. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut.

sobota, 04 grudnia 2010
Lekkie ciasto z jabłkami

Ostatnio mrozy dały nam niezle popalić. Potrzebowałam czegos słodkiego do herbaty, która pijam na okragło. chciałam coś prostego i szybkiego, bez żadnych kremów, zadnych serników. Chciałam czegoś co bedzie pasować do herbaty lub mleka. To ciasto spodobało mi sie od razu. Nie dość że szybkie i proste w przygotowaniu to na dodatek nie zawiera tłuszczu! A to w ciastach lubie najbardziej. Jest smaczne, owocowe i leciutkie. Polecam wszystkim leniuszkom i dbającym o linie a takze całej reszcie ;)

Źródło

250g maki

2 duże jabłka

240ml jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do piecznia

160g cukru

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy razem z jogurtem. Jabłka okroić w kostkę i dorzucić do masy. Wymieszać. Przelać do tortownicy  o srednicy 24-25cm wysmarowanej masłem. Oiec 50 min w temp 170 stopni

 

niedziela, 31 października 2010
maślankowe ze śliwkami

Ciasto robi się niezwykle szybko i jest przepyszne. Takie lekkie, mokre i delikatne. Sliwki wspaniałe sie komponuja i dają fajny kwaskowaty smak. Gorąco polecam!


Na małą blaszkę lub tortownicę

2,5 szklanki mąki

szklanka maślanki

szklanka cukru

3 jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju

cukier wanilinowy

Jajka utrzeć z ukrem. Dodac składniki mokre. Mąke wymieszać z proszkiem do piecznia i dodać do reszty ciasta. wylać na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35-40 min w temparaturze 175 stopni.

poniedziałek, 18 października 2010
szarlotka po angielsku

... czyli dobrze nam znana szarlotka sypana. Przepis znalazłam juz kiedys w gazecie "Moje Gotowanie" z października 2004r. Początkowo nieco się obawiałam ja upiec, bałam sie że masy sie nie złączą i wyjdzie suchy piach z jabłkami. Jednak widac obawy były niesłuszne ;)

Jutro wyjezdzam na wycieczke w okolice białegostoku i nie bedzie mnie do piątku. Pogoda niestety mi nie dopisze ale jakos dam radę ;) Byle by nie padało, to bedzie dobrze ;)

 

Szarlotka sypana czyli po angielsku

kilogram jabłek

szklanka kaszy manney

szklanka mąki

szklanka cukru

kostka masła( ja dałam 150g i sądze ze mniej równiez starczy)

2 łyzeczki proszku do piecznia

opakowanie cukru wanilinowego

cynamon

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać cynamonem.

Kasze wymieszać z mąką i cukrem.

Dno formy wyłożyć papierem do piecznia a boki wysmarowac masłem.

Suchą mase podzielić na 3 częsci. Jedną wysypać na dno formy. Wykładamy na to połowe jabłek. Znów sucha masa. Jabłka. Sucha masa. Na wierzch ułozyc pokrojone w plasterki masło lub starte na tarce o dużych oczkach.

 

 

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl