środa, 15 grudnia 2010
orzechowe ciasteczka z oczkiem

Ostatnio mam bzika na punkcie ciasteczek. Jak pieke to ciasteczka. Uwielbiam je. A  najwspanialsze jest to że mozna je zrobic na tyle róznych sposobów! Ten przepis znalazłam u Edysi i wykorzystałam go przy najblizszej okazji czyli kiedy miałam troszkę czasu ;). Dodatkowo wmawiałam sobie, że musze je zrobić ze wzgledu na orzechy , które mi pomogą w nauce do testu z matematyki ;) I tak siegając po kolejne ciacho tłumaczyłam sobie, że są z tymi zdrowymi orzechami ;) Niestety szybciutko slad po nich zaginął. Nawet mimo, że pilnował ich aniłek znikły w mig.

100 g miekkiego masła

130g mąki

50g cukru pudru

1 jajko (białko i żółtko osobno)

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili

100g posiekanych orzechów

twarda marmolada


Masło utrzeć z cukrem na puszystą mase. Dodać ekstrakt i żóltko. Wsypac mąke i  ucierac do uzyskania jednolitej masy. Włożyć do lodówki

W jednej misce umieścic posiekane orzechy, a w drugiej ubić na sztywno piane z białka.

Z ciasta formowac małe kuleczki. Obraczać je najpierw w ubitym białku a pózniej w orzechach i układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego ciasteczka zrobic wgłebienie, gdzie umieszczamy  marmolade.  Pieczemy przez 12-15 min w temparaturze 180 stopni.

 

 

poniedziałek, 13 grudnia 2010
ciasteczka z marmoladą

Śniegu jest multum. Jest ślicznie. Patrze teraz przez okno na śliczne choinki otulone białym puchem. Jest cudnie. Uwielbiam ten widok. Mam nadzieje że świeta bedą białe.

Te ciasteczka wywołały u mnie w domu szaleństwo. Są narawde pyszne i ładnie się prezentują. Znikły nie wiadomo kiedy. Prawie wszystkie po kryjomu wyjadł mój tata , który niby nie przepada za słodkimi wypiekami ;)

2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki)

200g miekkiego masła


3/4 szklanki cukru pudru


3 żółtka


szczypta soli

marmolada

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasło uformowac w kulę, zawinąć w folie i włozyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowac ciasto i wkrajac foremkami. Jedno smakować marmolada i przykrywac drugim. PIec na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia w temeratu 200 stopni do zarumienienia

czwartek, 09 grudnia 2010
naleśniki cynamonowe

Wczoraj piekłam pierniczki. Zapach roznoszący się po domu przyniosł mi troche świątecznej atmosfery ;) Dzisiaj slicznie padało. Co prawda śnieg jest narazie moim utrapieniem, ale musze przyznac ze wyglada ślicznie. A dzisiaj na obiad były naleśniki cynamnowe

1 szkanki mąki

2 szklanki mleka

1 jajko

1 białko

1 łyżka oleju (jezeli smazymy na teflonowej patelni bez tłuszczu)

pół łyzeczki cynamonu

cukier wanilinowy

Wszystkie składniki mieszamy.Smażymy na patelni i cieszymy si smakiem ;)

wtorek, 07 grudnia 2010
śmietankowe serducha od serca

Te ciasteczka widziałam już kilkakrotnie i za każdym razem podobały mi się coraz bardziej. Niby takie proste, kruche a jednak takie pyszne. U mnie u domu znikły w mig. Wspaniale nadają się na świateczny prezent, ktory za pewne dorzuce dziadkom ;) Tyle że wtedy bedą to śmietankowe choineczki albo gwiazdki ;)

  • 28 dag mąki
  • 25 dag miękkiego masła
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 jajko do posmarowania
  •  cukier kryształ do posypania

Mąkę, miękkie masło, żółto oraz śmietane zagniatamy Dokładnie wrabiamy ciasto. Stolnice posypujemy maką i delikatnie ciasto. Rozwałkowujemy i wycinami ciasteczka. Nie mogą byc zbyt cienkie. Smarujemy jajkiem i obficie posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni do zarumienienia.

 

 

sobota, 04 grudnia 2010
Lekkie ciasto z jabłkami

Ostatnio mrozy dały nam niezle popalić. Potrzebowałam czegos słodkiego do herbaty, która pijam na okragło. chciałam coś prostego i szybkiego, bez żadnych kremów, zadnych serników. Chciałam czegoś co bedzie pasować do herbaty lub mleka. To ciasto spodobało mi sie od razu. Nie dość że szybkie i proste w przygotowaniu to na dodatek nie zawiera tłuszczu! A to w ciastach lubie najbardziej. Jest smaczne, owocowe i leciutkie. Polecam wszystkim leniuszkom i dbającym o linie a takze całej reszcie ;)

Źródło

250g maki

2 duże jabłka

240ml jogurtu naturalnego

2 jajka

1 łyżeczka proszku do piecznia

160g cukru

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy razem z jogurtem. Jabłka okroić w kostkę i dorzucić do masy. Wymieszać. Przelać do tortownicy  o srednicy 24-25cm wysmarowanej masłem. Oiec 50 min w temp 170 stopni

 

Durszlak.pl