niedziela, 02 stycznia 2011
Bułki. Moje pierwsze.

1 stycznia nie należy do najlepszych dni w roku. Po całonocznej imprezie musimy odpokutować nasze grzeszki. Spałam tylko 3 godziny wiec wczoraj chodziłam półprzytomna. Musiałam znależc sobie jakieś przyjemne zajecie. Ciasta w domu sporo wiec odpada, a z apetytem było dość cienko wiec postawiłam że sróbuje upiec bułki. Moje pierwsze. I wyszły. Boskie. Przepis na nie jest prosty i bardzo szybko się je przygotowuje.  Rodzinka domaga sie dzisiaj na kolacje powtórki :) Zródło

A z okazji nowego roku życze wam wszystkiego najlepszego. Oby ten rok był jeszcze lepszy niż poprzedni. Niech w waszej kuchni zagosci mnóstwo pyszności ;)

 

Bułki pszenno-żytnie

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • niecała szklanka mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki oliwy
  •  jajko( do glazury)

W misce mieszamy obie mąki z sola. Drożdze rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy takze oliwe i miesza. Ciasto wyrabiamy przez ok 4 minutki. Jest lekko lepiące. Miske przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 6 małych lub 4 większe czesci. Ukłądamy na natłuszczonej blaszce przykrywamy i odstawiamy na 35 minur. Po tym czsie smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy wzdłuż ostrym nozem. Pieczemy ok 18-20 min w temp 190 stopni

czwartek, 30 grudnia 2010
Lemon curd pancakes

Wczoraj był przepis na lemon curd a dzisiaj na pyszne placuszki z jego wykorzystaniem. Robiłam je juz dawno więc niedlugo pewnie zrobie powrórke. To jedne z najpyszniejszych placuszków jakie jadłam. Cyrynowe! Po prostu wspaniałe! Genialnie smakują nawet "nasucho" bez zadnego cukru pudru, dzemu czy śmietany. Gorąco polecam. Nadają sie i na śniadanie, i lekki odpad i na kolacje :) Także szykujcie lemon curd na te placuszki. Żródło

Lemon curd pancakes

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 350ml mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16g (opakowanie) cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru/cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki lemon curd

Mleko zmiksować  z lemon curd lub wymieszać (nie może być grudek). Jajka lekko ubić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mleko z lemon curd i jajka. Połączyć z mąką i wymieszać dokładnie.dodać olej, ponownie wymieszać.

Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

 

środa, 29 grudnia 2010
lemon curd

Przed świętami i w świeta byłam tak zabiegana że nie zdąrzyłam nawet wam zyczyc Wsołych Świat. Mam nadzieje że wasze świat były w rodzinnej  światecznej atmosferze ;)

Lemon Curd zrobiłam juz chyba z miesiac temu. Bardzo mi smakował. Uwielbiam takie smaki. Mocno cytrynowy. Boski! Wspaniały!Wydawał mi się jednak bardzo słodki ;) Polecam!

 

  •  sok wyciśniety z 3 cytryn
  • skórka otarta z trzech cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Wszystkie składniki (pozaoliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, cały czas mieszając. Gotować dalej mieszając, przez 2 minuty.  Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.

Tagi: cytryna
15:20, emma001
Link Komentarze (12) »
wtorek, 21 grudnia 2010
spotkanie pomarańczy i migdała

No cóż trzeba przyznac, że te ciasteczka wyglądem wcale nie zachwycają. Proste, zwykłe kruche ciasteczka. Tak własnie można o nich pomysleć dopóki ich nie spróbujemy. Są pyszne!!! Niby takie zwykłe a tak wspaniałe. Smak pomaranczy i delikatny posmak migdałów sprawiaja że nie skonczymy na jenym o nie ;) Rączka sama idzie po kolejne ;) I pieknie pachną! Kolejną zaletą jest to że szybko sie je robi.

Kruche ciasteczka pomaranczowo-migdałowe

czubata szklanka mąki

pół szklanki zmielonych migdałów

1 zółtko

70 g miekkiego masła

3-4  łyżki mąki (mozna wiecej jesli chcemy bardziej słodkie)

łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z jednej pomarańczy

sok z połowy pomarańczy

Mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia, migdałami oraz skórką z pomarańczy i przesiekamy z masłem. Dodajemy zółtko, sok, cukier. Zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubosc ok 5 mm (na stolnice wysypac trocheke mąki) i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 5-7 min w temp 180 stopni

sobota, 18 grudnia 2010
sernik krakowski

Sernik ten znalazłam u Liski i od razu wiedziałam że go zrobie. Piekłam go jakieś dwa tygodnie temu i znów go zrobie na świeta. Jest pyszny. Cięzki i zbity jak prawdziwy sernik krakowski. Mimo iż wole te lekkie i puszyste to ten takze bardzo mi smakuje. Nie mogłam się powstrzymać i ciągle wyjadałam z blachy kawałek po kawałku ;)

Spód:
250 g mąki
125 g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
125 g masła
1 jajko
 
Z skłądników zagnieść elastyczne ciasto. Uformowac w kulk, zawinąć w folie i włożyc do lodówki na 30 min. Po tym czasie z ciasta oderwac taką ilość jaką chcemy przeznaczyc na wierzch na kratke i włożyc do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować. forme wysnarować masłem i posypać bułką tarta.  Spód ponakłuwać i piec 15 min w temperaturze 180 stopni
 
masa serowa
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
8 jajek, osobno białka i żółtka
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
100 g rodzynek (ja pominełam)
1 żółtko, roztrzepane
lukier
 Masło utrzeć na krem z 200g cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa stanie się jasna dodawać po kolei po jednym zółtku, a pózniej po łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Winnym naczyniu białka ubić na sztywną piane. Pod koniec ubijania dodac 50g cukru pudru. Do masy dodać rodzynki. A nastepnie do masy dodc piane z białek. Mase wylać na podpieczony spó.  ciasta które nam zostało robimy ruloniki i układamy na wierzch w kratkei smarujemy zółtkiem. Pieczemy 50-60 min. Kidy ostygnie możemy polukrować
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl