środa, 02 lutego 2011
pierogi z soczewicą

W soczewicy zakochałam sie pod koniec zeszłego roku w wegetariańskiej restauracji.Nie jadłąm jej wiele razy ale bardzo polubiłam. Pierogi były moim pierwszym i jak narazie jedynym daniem z soczewicy jakie zrobiłam sama.(jednak pewne jest ze bedzie takie jeszcze niejedno). Smakowały jak z miesem. Moj tata który nigdy nie jadł soczewicy, ciecierzycy itp zawsze krecił nosem jak o nich wspominałam i mówił ze nawet nie chce próbować. Pierogi mu podałam  nie powiedziałam z czym są. Zrobiłam mu zagadke. Stwierdził że z mięsem ;) Są pyszne! Zdrowe! i bardzo sycące. Polecam!

  • 300 g soczewicy(dałam z puszki)
  • 2cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 500 g mąki
  • gorąca woda (zawsze daję na oko)

Soczewicę odcedzić i zmiksować. Cebule i zeszlkić na oleju. Dodać przeciśniety przez praskę czosnek. Dodać jajko, soczewicę. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem. Z Wody i mąki zagnieść ciasto. Rozwałkowac i szklanką wycinać koła. Napełnić farszem i zlepić ppierogi. Gotować ok 4 min od czasu wypłynięcia.

niedziela, 30 stycznia 2011
kurczak w sosie musztardowym

Tego kurczaka robiłam juz kilka razy i uwielbiam go! Niestey fotki nie sa zbyt piekne bo nigdy nie mam czasu okazji ani juz czego( bo zjedzone) do klikniecia fotek). Robi sie bardzo szybko a smakuje jak wyborne danie. Ja zawsze robie podrwójną porcje sosu musztardowgo bo lubie takze kiedy ryż również jest mokry ;) Dlatego jezeli wy tez lubicie duzo sosu to podwojcie porcje bo w przepisie wychodzi go niewiele. Goraco polecam! Przepis znaleziony u Edysi

Składniki (polecam podwoić składniki na sos)

  • - 2 filety z piersi kurczaka
  • ryż
    - 2 łyżki oleju
    - 250 ml rosołu (może być z kostki)
    - 1 łyżka musztardy Dijon
    - 2 łyżeczki mąki pszennej
    - sok z cytryny
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki





    Mięso umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju na złoty kolor. Zalać gorącym rosołem, dodać musztardę. Przykryć i dusić około 10 minut. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać na patelnię, wymieszać i zagotować.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki.

środa, 12 stycznia 2011
drożdżowe serca orzechowe

Jak juz pisałam wcześniej rok 2011 to rok mojej przyjaźni z drożdżami ;). Słodkie bułeczki to moje ulubione słodkości. Uwielbiam je na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser.  Bede próbować różnorodnych, wszelkich kompinacji ;) Teraz na ogien poszły te. Znalazłam je u Dorotuś i wiedziałam że musze je zrobić. Te nadzienie przekonało mnie do zrobienia ich ale powiem że troszke sie zastanawiałam czy podejdą mi i mojej rodzince. Smakowały bardzo. Sa takie inne, Niezwyczajne i niezwykłe. Pewnie wiekszośc z was takich nie jadła. Gorąco polecam. Ja zrobie je jeszcze nie raz bo to jedne z najlepszych jakie jadłam. I orzechy są takie zdrowe! ;) Wkoncu trzeba się jakoś rozgrzeszyć prawda? xD

Sładniki na ciasto drożdżowe

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 15 g drożdży świeżych 

Składniki na orzechowe nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  •  100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki (może byc zwykła)
  • 40 ml rumu
  •  pół łyżeczki cynamonu

 Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części i uformować z nich kulki.

 Każdą część rozwałkować na placuszek.

 Wierzch posmarować nadzieniem orzechowym

 Zwinąć w rulonik i złożyć na pół

 Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając kawałek nieprzeciety.

 Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.

 

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut.

WERSJA OBRAZKOWA SKŁADANIA U DOROTKI

wtorek, 11 stycznia 2011
pierogi z serem

Pierogi z serem robiłam już jakiś czas temu. Lubie je na słoko jak i na słono. Z twarogiem robie rzadko ale bardzo mi smakowały.Myśle że głownie przez to że jestem fanką wszystkiego co z serem ;)przeis od Dorotuś

ciasto:

3 szklanki mąki

szklanka gorącej wody

 

1 jajko

3/4 łyżeczki soli

1 łyżeczka oleju

 

farsz serowy:

0,5 kg twarogu zmielonego raz przez maszynkę

1 jajko

3 - 4 łyżki cukru

8 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić (na najwolniejszych obrotach); można oczywiście metodą ręczną.

Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 
czwartek, 06 stycznia 2011
drożdżowe z kremem budyniowym i jabłkami

Ten przepis leżakował już u mnie od dawna i się dzisiaj doczekał. Strasznie mnie kusił. Bo niby drożdżowe ale jednak takie niezwykłe! Czekał aż tyle bo bałam sie zabawy z drożdżamy ale niedawno się z nimi zaprzyjaźniłam ;) Powiem wam że ciasto jest genialne. Ten krem budyniowy jest po prostu pyszny,a z ta konfiturą i jabłkami jeszcze lepszy. Gorąco polecam. I do tego bez tłuszczu! Zródło

 

na ciasto:
- 300-350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

na krem:
- opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 200 g serka homogenizowanego

- 1 kg jabłek ( u mnie 0,7)
- 150 g konfitur wiśniowych
- 2-3 łyżki płatków migdałowych




Przygotowanie ciasta:
pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru. Wlać do zagłębienia w pozostałej mące wsypanej do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy:
jajka ubić z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i proszek budyniowy, zmiksować na gładką masę.

Jabłka obrać, pokroić w plasterki.


Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na prostokątną blachę, formując brzeg o wysokości 1 cm, odstawić do wyrośnięcia. Masę budyniową rozsmarować na cieście. Ułożyć na niej jabłka, a na nich łyżeczką rozłożyć konfitury tworząc kleksy. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl