środa, 23 lutego 2011
muffinki z serem

Ostatnio rzadko wpadam na blogu bo niestety mam mało czasu. Nie mam czesto czasu nawet żeby sprawdzic co u was na blogach sie dzieje. Sama niwiem czym ostatnio jestem taka zajeta ale godzina za godziną lecą mi jak szalone. W kuchni tez ostatnio nie siedzę za dużo ale na cos szybkiego i pysznego zawsze znajde czas :) Cytuje za Dorotuś

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • od 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukry wanilinowego

 

  • W drugiej misce wymieszać mokre składniki:
  • 100 g masła (rozpuszczonego wcześniej)
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub maślanki (jeśli jogurt jest gęsty,to można dodać jeszcze 1/4 szklanki)
  •  2 jajka 

Do miski z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników.

Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem waniliowym. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera.

 

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C.

 

 

środa, 16 lutego 2011
leniwe

Przez długi czas nie jadłam leniwych, ale ostatnio naszła mnie na nie taka ochota! W ciagu tygodnia zrobiłam je dwa razy i mam ochote na jeszcze. Robi się je błyskawicznie.  To moje ulubione kluseczki. No własnie tylko czemu one nazywają sie pierogami?

  • 20 dag twarogu
  • 1 jajko (osobno żółtko i białko)
  • pół szklanki mąki
  • pół opakowania cukru waniliowego

 

Białko ubić na piane. Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z mąką, zółtkiem, cukrem i białkiem. Wyłożyć na stolnice posypaną mąką i i uformowac lekko spłaszczone waleczki. Pokroić na miejsze kawałki. Wrzucać do gotującej się wody i gotowac chwile do wypłynięcia. Podawać ze śmietaną i cukrem lub cynamonem ;)

czwartek, 10 lutego 2011
chleb graham

To był mój pierwszy chleb. Pierwszy i wyszedł wspaniały. Upiekłam go juz jakieś 2 tygodnie temu. W domu pachniało wspaniale. A chleb był takim pyszny że ciagle kusiło mnie żeby ukroić sobie jeszcze jedną kromeczkę.  Bardzo podobała mi sie jego skórka, jest taka gruba ;) A srodek jest mięciutki. Mniam! Pycha.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziaristej
  • szklanka letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1  łyżeczka soli

wyspać do miski polowe mąki pszennej i połowe mąki pszennej pełnoziarnistej. Wkruszyć drożdże i dodać pół szklanki mleka i wymieszać. Posypać łyżką maki i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn ruszy.Po tym czasie dodac reszte mąki i mleka, olej i sól. Wyrabiać do momentu gdy zaczną sie pojawiać pęcherzyki powietrza.

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min lub do momentu podwojenie objętości.

Przełozyć do prostokątnej blachy i odstawiamy do wyrośniecia jeszcze na 20-30 min.

Pieczemy ok 45 minut w tempetarurze 200stopni

poniedziałek, 07 lutego 2011
Spaghetti con broccoli

Gdyby ktos jeszcze miesiac temu powiedział mi że polubie brokuły ni uwierzyłabym. Nie wiem dlaczego ale jakos mało miałam z nimi wspólnego.Moja przyjazn z tym warzywkiem zaczeła sie w Angli w ferie. Jadłam wtedy obiad i były tam zwykłe gotowane brokuły. Wyglądają one tak ślicznie na talerzu. Ożywiają całe danie. Uwielbiam ich kolor! Przepis na ten makaron mam z kwesti smaku i jest genialny! Polecam

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 filecików anchois w oleju
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  • 10 różyczek brokułów
  • sól, pieprz

Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu.Czosnek posiekać w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek z  czosnkiem. Dodać fileciki anchois, papryczkę chili. Chwile razem smaz yć. Do gotującego się makaronu, pod sam koniec gotowania dodać brokuły i ugotować je al dente. Makaron i brokuły odcedzić, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz z sosem z patelni. Doprawić.

piątek, 04 lutego 2011
owsiane ciasteczka z rodzynkami

Ciasteczka zrobiłam wczoraj po południu i zostało juz zaledwie kilka sztuk. Rozeszły sie w błyskawicznym tępie. Sa pyszne i zdrowe. I chyba dlatego sobie pozwoliłam na aż tyle sztuk ;) Dzisiaj po prostu pochłaniałam je w zawrotnym tępie. To byly pierwsze owsiane jakie zrobiłam z udziałem rodzynek i zapewne nie ostatni. Gorąco polecam! Jutro moje imieniny ale gosci tymi ciasteczkami już raczej nie poczęstuje.

  • 20 dag miękkiego  masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka rodzynek

 

Miekkie masło zmiksować z cukrem. Ubić mase z jajkami.  Mąke wymieszać z sodą dodac razem z cynamonem i sola.  Wsyać płatki owsiane i rodzynki. Doładnie wymieszać.  ciasteczka formować w kulki wielkosci orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyc łyzką na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 min (aż bedą rumiane) w temperaturze 180 stopni

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl