poniedziałek, 30 sierpnia 2010
brzoskwinie zapiekane z owocami i bezą

Ostatnie dni wakacji ;( Smutne i straszne. Zeszły tydzień strałam się wykorzystac w 100%. Nie miałam czasu żeby nawet wejść na komputer. Wreszcie udało mi sie zrealizować moj plan : wybrać sie do zoo. I świetnie się tam bawiłam. Największe wrażenie zrobiły na mnie tygrysy. Sa takie potężne. Czekałam na lwa ale niestety nie było ;(.

Pogoda jest straszna. Pada, zimno, nic sie nie chce. Wczorarazem z deserkiem przyniosłam sobie troche lata.

brzoskwinie

troszke jagód

troszkę malin

białko

cukier puder

Brzoskwinie przekrajamy na pół i wyjmujemy pestkę. Robimy troszke wieksze wgłębienie w miejsce po pestce i wkładamy tam jagódki i maliny. Białko ubijamy z cukrem pudrem na sztywną piane i wykładamy na wierzch. Pieczemy w temp 180 stopni przez 10-15 min

poniedziałek, 23 sierpnia 2010
makron razowy z cukinią

W sobote bawiłam sie rewelacyjnie. Byłam na weselu i jestem taka zadowolona z zabawy ;) Była wspaniała orkiestra, mnóstwo tańców, dużo jedzenia i picia i świetny prowadzący i oczywiscie cudowna para młoda.Jaka szkoda ze wesela sa tak żadko ;(

Na 1 porcje

makaron razowy (ile dusza zapragnie)

pól małej cukini

1 duży pomidor

1/4 szklanki rosołu

pół ząbku czosnku

Makaron gotujemy. Na mala iloścć oleju wrzucamy czosnek. Pomidory kroimy w drobną kostke i lekko rozgniatamy. Wrzucamy na czosnek i chwile smazymy. Wlewamy rosół i dorzucamy pokrojoną cukinie. Dusimy aż do zgęstniecia i miekkosci cukini. Mieszamy z makaronem i zjadamy ze smakiem ;)

 

piątek, 20 sierpnia 2010
Ciasteczka owisiane z czekoladą

Ciasteczka te znalazłam u Kasi a że owsiane uwialbiam a poza tym są zdrowe to musiałam je upiec wkońcu czego sie nie robi dla zdrowia prawda ;) Towarzyszyły mi podczas mojej ostatniej wizyty na plaży ;)

Cytuje za Kasią:

Składniki na ok 16-18 ciastek:



* 140 g mąki pszennej

* 80 g płatków owsianych

* 100 g posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie lub migdały)

* 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

* 150 g brązowego cukru

* 130 g miękkiego masła

* 1 jajko

* 1 łyżeczka proszku



Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy aż się połączą. Mąkę mieszamy z proszkiem, płatkami, orzechami i czekoladą. Chwilę miksujemy a następnie zagniatamy do chwili utworzenia się jednej kuli (ok minutki). Ciasto na ok 30 minut wkładamy do lodówki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kule wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego ( w zasadzie odrobinę większe) i układamy ok 5 - 7 cm odległości od siebie ( z tej ilości ciasta trzeba będzie piec ciastka w dwóch turach). Pieczemy w 180 stopniach ok 10 - 12 minut. Ciastka nie mogą zbytnio się spiec by zachowały swoją delikatność. Bez problemu odchodzą od papieru bez konieczności natłuszczania go.

niedziela, 15 sierpnia 2010
OWOCOWY SMOOTHIE

OWOCOWY SMOOTHIE

1 duża brzoskwinia lub 2 małe

1 duża nektarynka lub 2 małe

4-5 truskawek (dałam mrożone),

szklanka soku z pomarańczy

troche cukru (w zależnosci jakie słodkie są owoce)

Brzoskwinie i nektarynke obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki i owoce wrzucamy do miksera. Truskawki myjemy ,oszypułkujemy  dodajemy do owoców. Do miksera wlewamy sok z pomarańczy. Troche słodzimy. Miksujemy.

środa, 11 sierpnia 2010
jałbecznik jak u babci

Wrócilam do was z powrotem ;) Choć pogoda średnio mi dopisała to wyjazd i tak uważam za udany. Spacerki po lesie wspaniale mi zrobili. Nawet przywiozlam ze soba pamiątke. Słoik jagód które własnie zamrozilam ;)

A dzisiaj moj ukochany jabłecznik. Mimo że szarlotka nigdy nie była moim ulubionym ciastem to ta bije wszystkie. Kojarzy mi sie ona z moją babcią. Do dzisiaj często go piecze. Własnie od niej dostałam ten przepis.

1-1,5 kg kwaskowatych jabłek(najlepiej reneta lub antonówka)

2 i 3/4 szklanki mąki

200g masła

3 zółtka

5 łyżek cukru

3/4 łyzki śmietany

1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.

 

 MASA JABŁKOWA:

Jabłka obrać na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przegotować w garnku z odrobiną wody. Dodać 1-2 łyżki cukru(w zależności ile jabłek) i troche cynamonu.

CIASTO:

Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia.Nastepnie dodać masło.POtem zółtka, cukier i smietane. Wszystko dokładnie zagnieść, zawinąć w folie i włożyć na 30 min do lodówki.

Ciasto podzielić na dwie równe cześci i rozwałkować. Blache wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć pierwsza część ciasta. Wyłozyć jabłka i wyrównać. Na mase przykryć druga cześcią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40min.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Durszlak.pl