poniedziałek, 11 lipca 2011
kruche z rabarbarem i budyniem

To był mój pierwszy a zarazem chyba juz ostatni wypiek z rabarbarem w tym sezonie. Niestety mało czasu spedzam teraz w kuchni wiec mało słodko ostatnio w moim życiu. Ciasto jest przepyszne. Byłam ciekawa jak bedzie sie komponował  budyń z rabarbarem i musze powiedziec ze to połaczenie jest idealne :) Gorąco polecam. Przepis od Agi

  • 3 szkl. mąki
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szkl. mleka
  • ok. 400 g rabarbar

Z mąki, proszku, masła, cukru jajka i śmietany zagnieść elastyczne ciasto.Podzielic je na dwie czesci wieksza i mniejsza. Mniejsza cześć włożyc do zamrazalnika a wiekszą wyłozyc na blaszke(25x35) Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki i  rozłożyć na ciasto. Ugotowany ciepły budyń wyłożyć na rabarbar. Reszte ciasta( z zamrazalnika) starkowac na wierzch o grupych oczkach.



Durszlak.pl