sobota, 29 maja 2010
3 bit

Ostatnio jest to moje ulubione ciasto i wiecznie gości u mnie na stole. Chyba nie ma ciasta które bym tyle razy upiekła w tak krótkim czasie. Zawsze gdy przyjażdząją goście piekę to ciasto bo je lubi każdy. Jest o niebo lepsze od  batonika 3 bit. Myśle że wiekszość z was sie ze mną zgodzi ;)

 2 duże paczki po  450 g herbatników

2  puszki kajmaku

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

450ml mleka

500ml kremówki

250g + 50 g masła

2 łyżki cukry pudru

gorzka czekolada do starcia

 

Budynie gotujemy w 450 ml mleka. Ma być gęstrzy niz zazwyczaj. Odstawiamy do wystygnięcia. Kajmak ubijamy z 50g masła do uzyskania jednolitej masy. Nalezy tu jednak uważac i dodawać stopniowo. Zdarza sie że masa kajmakowa jest rzadsza niz zwykle i po dodaniu takiej ilosci masła po prostu wypływa. Niesety raz mi sie tak przytrafiło. Zimny budyń wbijamy z 250g masła. Kremówka ubijamy z cukrem pudrem. Na blache 30x45 wykładamy herbatniki. Na herbatniki mase kajmakową i znów herbatniki. Póżniej budyń i znów herbarniki. Na wierzch ubita kremówka, posypana czekolada startą na dużych oczkach.

 

 

środa, 26 maja 2010
Ciasteczka różyczki

Dzisiaj pogoda zrobiła prezent dla mam i jest piękny słoneczny dzień. Przynajmniej w Gdańsku. O dniu mamy mylałam juz od kilku dni. Chciałam przygotować coś innego niż kwiaty albo czekoladki ze sklepu. Przegladając wasze blogi natknełam sie na idealny pomysł u Komarki. Ciasteczka rózyczki prezentuja sie niezwykle a moja mama uwielbia wszelkie ciasta i ciasteczka. Dlatego podczas wczorajszej nieobecności mamy szybko zabrałam sie do roboty. Małąm mało czasu a po upieczeniu cały dom pachniał ciasteczkami. Musiałam cos wymyslić, żeby mama nie poczuła bo by sie domysliła, że cos robiłam dla niej. Wiec zrobiłam przeciąg i to taki że prawie rolety wyrwało ;). Ale było warto bo mama nic nie wyczuła. Dzisiaj rano specjalnie wstałam szybciej zanim wyszła do pracy i dałam jej mój prezencik. Była zachwycona. Nie mogła napatrzec sie na te różyczki ;)

Kruche różyczki:

200 g zimnego masła

2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki)
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasło uformowac w kulę, zawinąć w folie i włozyć do lodówki na około 30 minut.

Ciasto rozwałgować (na ok 3,4 mm) i wykrajać okrągłe krązki tak jak na pierogi ;) Układać po 4 wzdłuż tak aby na siebie nachodziły. Delikatnie zwinac w rulon i przekroic go na dwie równe częsci. Z 4 takich krązków wyjdą wtedy 2 różyczki. Delikatnie rozchylic płatki. Blache wyłożyc papierem do pieczenia i piec ok 15 minut w tempetarrze 200 stopni

niedziela, 23 maja 2010
Szybkie ciasto z owocami

Nareszcie słońce! Nareszczcie wiosna! Nareszcie odżyłam! Slońce daje mi mnóstwo pozytywnej energi. Wreszcie obudziłam się i mam ochote wyjść z domu. Tak długo mmusieliśmy w tym roku czekać na te ciepłe dni. To nie jest normalne , że dopiero w połowie maja zaczyna się robić ładna pogoda. Ostatnie laty na pogoda szaleje. Zimy cieple, lata chłode. Mam nadzieje, ze skoro w tym roku była mroźna zima to lato będzie gorące. Niech nam lato odpłaci za tak słabą wiosne.

Tego ciasta nie robiłam juz dość dawno. Należy ono jednak do moich ulubionych "szybkich ciast". Jest dziecinnie proste a jednocześnie pyszne. Niedługo zaczyna sie sezon owocowy czyli idealna pora na to ciacho. Musze wykorzystać zapas owoców w moim zamrażalniku wiec z pewnościa niedługo je upieke.

 

400ml śmietany kremówki

szklanka cukru

2 torebki cukru wanilinowego

szczypta soli

4 jajka

2szklanki+2 łyżki mąki

1 torebka proszku do pieczenia

30dag owoców(truskawki, maliny, wiśnie)

cukier puder do posypania

 

Smietane lekekko ubij z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Kolejno dodawaj jajka. Wsyp 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do posmarowanej tłuzczem tortownicy. Owoce umyj oszusz i pozyp pozostałą mąką. Przełóż je na ciasto. Piecz 1 i 1/4 godz. w temp 175stopni

Ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami ;)

wtorek, 11 maja 2010
Ciasteczka owsiano kokosowe

Ostatnio mam świra na punkcie płatków owsianych. Ciasteczka, placki, owsianka rządzą ostatnio w moim jadłospisie.  Jeszcze jakis czas temu nie miałam pojecia jak one smakują a teraz prosze. Pogoda mnie przygnebia. Jest maj a zimno jak w marcu. Słonce pojawia się i znika. CZekam aż wreszcie ubiore krótkie spodenki, kiedy spacery beda sprawiac mi przymenosc. Narazie pocieszam sie słodkimi rozweselaczami ;) Planowałam uciec ciasteczka anzac ale w trakcie robienia zorientowałam się ze brakuje mi sody, której byłam pewna ze jest. No cóz. Zmieniłam troche przepis i wyszły mi pyszne ciasteczka. Razem z mama nie mogłysmy sie od nich oderwac. Z pewnoscia jeszcze nie raz je zrobie ;)

80 g płatków owsianych

70g wiórków kokosowych

90 g mąki

50 g cukru pudru

50 g rozpuszczonego masła

1 łyżka płynnego miodu

3/4 łyzeczki proszku do pieczenia

1 jajko


Masło rozpuscić i wymieszać z lyżka miodu.Mąke przesiaz z proszkiem do pieczenia. Dodać płatki , wiórki kokosowe i cukier puder. Wbić jajko. Dodać masło z miodem i wyrobic ciasto.  Z ciasta uformowac ciasteczka i wylozyc na plache wyłozoną papierem do pieczenia. Piec 7-10 min w temp 180 stopni


czwartek, 06 maja 2010
cytrynowe muffinki

Dzisiaj rano miałam dużo czasu dla siebie  wiec od rana buszowałam w kuchni. Miałam wielką ochote na cos z cytrynową nutką, a że dawno nie jadłam muffinek to trafiło własnie na nie.  Przepis wyszukałam na blogu dorotus76. Bardzo nam smakowały. Cytrynowa pychotka.  Idealne na moje dziesiejsze  śniadanie ;) Jedyne co zmieniłam to to że w orginale był mak a ja z niego zrezygnowałam.

  • 170 ml oleju

     

     

     

     

    słonecznikowego
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 190 g cukru pudru
  • 1  jajko + białko
  •  150 ml mleka
  •  sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • W jednej misce mieszamy suche składniki: mąke, proszek do pieczenia, cukier puder i sól.  W drugiej misce mieszamy składniki mokre czyli mleko, jajko, biało, sok i skórka z cytryny, olej. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy aż sie połączą lecz nie za dokładnie. Piekarnik nastawiamy na temperature 190 stopni i pieczemy 20-24 minut

     

     

     
    1 , 2
    Durszlak.pl