czwartek, 14 kwietnia 2011
drobiowy gulasz grzybowy

Bardzo smaczny i ciekawy pomysł na obiad.Nie jest skomplikowany w przygotowaniu i szybko sie robi. Duzo bardziej odpowiadami taka drobiowa  wersja niz tradycyjny wieprzowy. Tata wspominał ten obiad przez tydzień i żałował że tak rzadko gotuje mięsne rzeczy :)

500g miesa drobiowego(filety)*

dwie garsci susznych grzybów

marchewka

cebula

2 łyżki mąki

0,5-1 szklanka wody*

słodka papryka

sól i pieprz

tymianek

 

Miso kroimy w kostke i obraczamy w mące. Podsmażamy i odkładamy na bok do naczynia. Cebule kroimy w kostke i podsmażamy na tłuszczu po smażeniu miesa. Gdy sie zarumieni dodajemy mieso i zalewamy wodą. Wrzycamy grzyby i pokrojoną w  plasterki marchewke. Przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około godziny.

*ja użyłam z kurczaka alemoże być również indyk

* w przepisie było 0,5 szklanki jednak u mnie byo to za mało wiec w trakci duszenia musiałam troszke dolewac. Dlatego na poczatek dajcie pół szklanki.

piątek, 01 kwietnia 2011
najlepsze bułeczki z płatkami owsianymi

Najlepsze bułeczki jakie robiłam.  Mieciutkie, puszyste i pyszne.  Załuje ze mam tak mało czasu i nie mogę ich piec codziennie. A do tego zdrowe! To pierwsze pieczywo z płatkami owsianymi jakie jadłam. Gorąco polecam. Cytuje za Dorotuś. Wychodzi 12 niewielkich bułeczek

 
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka (17 g) masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka wrzącej wody

W dużej misce zalać płatki, miód, masło i sól wrzącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

  • 1 czubata łyżeczka drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • do posypania: płatki owsiane
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dostawić na 5 minut, dodać do miski z płatkami, dodać siemię lniane i dobrze wymieszać. Dodać mąkę razową i pszenną, dobrze wymieszać. Przełożyć na blat i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (wyrabiać przez około 8 minut, ciasto może być lekko klejące).
Przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ręczniczkiem i poczekać do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce, pozostawić pod przykryciem około 30 minut, do napuszenia. Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami.

Piec w temperaturze 200 st., przez około 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wystudzić na kratce.

Durszlak.pl