wtorek, 15 marca 2011
orzechowo mi

Ciasteczka orzechowe chodziły za mną już od dawna. Miałam zapisanych pare przepisów na owe ale zawsze jakos schodziły na bok bo albo nie było czasu albo coś innego szło w ruch. Te ciacha upiekłam tydzien temu. Sa pyszne! Bardzo mocno orzechowe. Takie jakich właśnie chcialam. Gdy zobaczyłam je u Kasi od razu wiedziałam ze inne nie mają z nimi szans :) Jest w nich mało masła i mało mąki a prawie same orzechy wiec zdrowsze niz te zwykłe kruche z dodatkiem orzechów. Gorąco polecam!

 

Ciasteczka orzechowe

270 g zmielonych orzechów

50 g mąki

65 g cukru pudru

1 jajko

1 łyżeczka miękkiego masła

1/2 łyżeczki proszku

 1 łyżka soku z cytryny

 cukier puder do obtoczenia

 

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówkina ok godzinę. Po tym czasie z  ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy  w cukrze pudrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia i pieczemy 17-18 min w temp 175stopni

piątek, 11 marca 2011
Bułeczki otrębowe

To było moje kolejne podejscie do bułeczek.Byl to trzeci przepis na bułeczki wypróbowany przeze mnie. Troche zastanawiałam sie jakie wyjdą. Wolę pieczywo pełnoziarniste, razowe a te bułęczki są na mące przennej z dodatkiem otrebów i smakuja niesamowicie. Jak narazie to moje ulubione bułeczki. Pierwszego dnia mocno chrupiace, nastepnego juz nie ale nadal pozostają pyszne. Gorąco polecam.Przepis od Liski. Wychodzi 8 bułęczek.

300 g mąki pszennej

50 g otrębów

20 g oleju roślinnego

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru

190 g wody w temp. pokojowej



Drozdzę rozkruszyć i wymieszać z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami wody. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto uformować w kulę, posmarować delikatnie olejem roślinnym i odstawić aż podwoi swoją objętość(ok godziny) Potym czasie pozielić na 8 części i uformować bułęczki. Jeśli ciasto bardzo się klei zamiast posypywać je mąką wysmarowaćlekko olejem ręceUformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub na macie silikonowej).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. Bułeczki wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskujemy olejem  i wstawiamy do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucając na dno ok. 1/2 szkl. kostek lodu.
Pieczemy ok. 10 minut w temp 230stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 5-10 minut - aż będą rumiane.Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.

wtorek, 08 marca 2011
muffinki z malinami i białą czekoladą

Dzisiaj świeto kobiet. Z tej okazji nawet my same powinnysmy sprawiać sobie przyjemnosci. Ja upiekłam dla kobiet w moim domu i nie tylko... pyszne muffinki. Musze stwierdzić, żezaliczyłam je do jednych z najlepszych jakie jadłam. A dodatek ciemnej mąki i płatków osianych rozgrzeszają nas ;) Cytuje za Dorotus

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g płatków owsianych
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 4 łyżki oleju (60 ml)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g malin
  • 110 g białej czekolad

W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej składniki  mokre, dodać maliny, czekoladę posiekać i dodać, delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek.

Piec w temperaturze 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce.

wtorek, 01 marca 2011
pociąg ekspresowy

Jak pewnie widzicie, zmieniłam troszkę wygląd bloga :) Mam nadzieje że wam się podoba.

Dzisiaj danie ekspresowe, które zrobiłam dzisiaj na obiad. Znalazłam je juz dośc dawno u Edysi i tak sobie leżakowało u mnie. Dzisiaj chciałam zrobic cos szybkiego i z makaronem i jakos tak wypadło na to danie. Wydawało mi sie ze nie bedzie w nim nic szczególnego jednak powiem wam że jestem zachwycona ze coś tak dobrego mozna zrobic równie szybko jak kanapke :) tzeba czekac kiedy wreszcie ugotuje sie makaron :) Polecam. Z pewnoscia cos innego niz makaron z sosem pomidorowym :)

Makaron z szynką i porem

(cytuje za Edysią)

 

Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 1 duży por
- 100 g szynki
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz ziołowy



Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.

Pora oczyścić, opłukać i pokroić w niezbyt cienkie krążki. Szynkę pokroić w plasterki, a potem w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać krążki pora i pokrojoną szynkę, podrumienić. Od razu wymieszać z ciepłym makaronem.

Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć w prasce lub drobno posiekać, dodać do jogurtu, doprawić do smaku solą i wymieszać. Sosem jogurtowym polać makaron z dodatkami, posypać pieprzem ziołowym.

Durszlak.pl