niedziela, 06 grudnia 2009
ciasteczka ucierane

 

Dzisiaj z okazji mikołajek upiekłam właśnie te ciasteczka. Rozeszły się w takim tępie, że nie zdąrzyłam im nawet zrobić zdjęcia ale naszcześcia miałam już z poprzedniego pieczenia. Niestety weekend się kończy i znów cały tydzień przed nami. Jedyne co mnie pociesza to, że jeszcze ok dwa tygodnie i wreszczie Świeta, wolne i odpoczynek ;)

500g mąki

280g masła

2 jajka

1 zołtko

łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie cukru wanilinowego

150g cukru pudru

marmolada

Mąke przesiać z proszkiem do pieczen. Miękkie masło pokrojone w kosteczki utrzeć z cukre pudrem i cukrem wanilinowym. Dodac jajka i zołtko i mieszac. Tłuszcz z cukrem dodać do mąki. Wyrobić ciasto(jest żadkie). Nakładać na blache wylożoną papierem do pieczena. Najłatwiej bedzie ze szprycy.Na wierzchu kazdego ciasteczka nałożyc marmolade. Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni.

http://mikser.kulinarne.info/miks,3,mikolajkowy-miks.html" target="_blank" title="Mikołajkowy miks">http://mikser.kulinarne.info/image/miks/6ed4fa4ee00dd50312113887c65947e6.jpg" width="180" height="180" border="0" alt="Mikołajkowy miks"/>

wtorek, 01 grudnia 2009
Sernik mokka z gruszkami

Nie mogę uwierzyć, że już zaczął sie grudzień. Za ok 3 tygodnie świeta. Nie wierzę też, że ten rok minął tak szybko. Mam wrazenie, że z rokiem na rok czas leci mi coraz szybciej. Dzisiaj biorę się za pierniki. Ciasto juz leżakowało kilka dni w lodówce więc jedyne co mi zostało to pobawic się z foremkami i wrzucić do piekarnika. Niezmiernie się cieszę z faktu iż dzisiaj rusza Kawowa akcja. I ten przepis bierze w niej udział.

Sernik jest pyszny. Chociaż wolę puszyste serniki to ten stawiam go na równi z tymi lekkimi jak pianka. Spód i wierzch ciasta jest całkiem inni niż w pozostałych. Uwielbiam kawe i wszystko co kawowe dlatego bardzo mi on podpasował. Jednak bedzie on smakował nie tylko  kawoszom ale chyba prawie wszystkim ;)

 

Przepis na tortownice (ja zrobiłam w dużej blaszce więc zwiększyłam ilość składników jednak podaje w orginale)

Ciasto

125g masła

250g mąki

80g cukru

1 jajko

6 płaskich łyżek cappucino( w proszku)

1 łyżka kakao

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia.

Masło stopić i wymieszać z proszkiem cappucino a natsepnie przestudzić.  Z mąki, kakao, proszku do pieczenia, jajka, cukru soli i ochłodzonego masła z kawą zagnieśc ciasto(jeste lepkie) Podzielic na 2 części, zrobić dwie kulki i w foi włożyc do zamrazalnika na 2 godziny( ja trzymałam 30 minut)

Masa Serowa.

500g zmielonego twarogu

3 jajka

100g cukru

125g masła

kilka gruszek świeżych lub z puszki( ja nie dodałam)

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Uierając dodawać zółtka i twaróg Białka upić. Ubie białka wymieszać z masą serową.

Formę wyłożyc papierem. Na dno tortownicy zetrzeć jedną kulke zamrożonego ciasta. wyłożyc masee serową, na mase połoyc gruszki pokrojone w kostke. Na   wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok 70 minut w temperaturze 180 stopni.

Durszlak.pl