poniedziałek, 11 lipca 2011
kruche z rabarbarem i budyniem

To był mój pierwszy a zarazem chyba juz ostatni wypiek z rabarbarem w tym sezonie. Niestety mało czasu spedzam teraz w kuchni wiec mało słodko ostatnio w moim życiu. Ciasto jest przepyszne. Byłam ciekawa jak bedzie sie komponował  budyń z rabarbarem i musze powiedziec ze to połaczenie jest idealne :) Gor±co polecam. Przepis od Agi

  • 3 szkl. m±ki
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szkl. mleka
  • ok. 400 g rabarbar

Z m±ki, proszku, masła, cukru jajka i ¶mietany zagnie¶ć elastyczne ciasto.Podzielic je na dwie czesci wieksza i mniejsza. Mniejsza cze¶ć włożyc do zamrazalnika a wieksz± wyłozyc na blaszke(25x35) Umyty rabarbar pokroić na małe kawałki i  rozłożyć na ciasto. Ugotowany ciepły budyń wyłożyć na rabarbar. Reszte ciasta( z zamrazalnika) starkowac na wierzch o grupych oczkach.



czwartek, 30 czerwca 2011
bułki razowe

Dawno juz nie piekłam domowego pieczywa. Wczoraj jednak podkusiło mnie. Wziełam sie do roboty i upiekłam na kolecje pyszne bułeczki. Dzisiaj rano zjadłam je jeszcze na ¶niadanko i były równie pyszne. POlecam! Przepis od Dorotu¶

 

500g m±ki pszennej razowej
300ml ciepłego mleka
3 łyżeczki suszonych drożdży
50g  miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru


M±kę wymieszać z drożdżami,  sol± i cukrem. Dodać masło i połaczyc. Wlać ciepłe mleko. zagnie¶ć na gładkie i elastyczne ciasto.
Przykryć  ¶ciereczk± i  Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ći..
wyro¶nięte ciasto podzielić na 12-16 czę¶ci i uformować bułki 
Przykryć ¶ciereczk± i odstawić na 30-60 minut do ponownego wyro¶nięcia.
Po tym czasie posypac je m±ka. Piec 20-25 minut w temperaturze 220 stopni.

niedziela, 12 czerwca 2011
placuszki z malinami

Witam was po długiej długiej przerwie:)Nawetnie zd±rzyłam zauważyć kiedy mi ten czas min±ł.Oststnio byłam go¶ciem w domu i w kuchni wiec nawet nie miałam czym sie pochwalic co upichciłam :)Ale teraz przeppraszam garnki i do nich wracam :)

  • 1 i 1/2 szklanki m±ki przennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ta soli
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka ma¶lanki
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka malin

W jednej misce m±ke przesiac z proszkiem i sod±. Dodać sól i cukier. W drugiej misce wymieszac jajka z ma¶lank± i olejem. Poł±czyc obie masy i dodać maliny.  smazyc na niewielkiej ilo¶ci oleju

 

 

czwartek, 05 maja 2011
butter twist

Dopiero dzisiaj zdałam sobie sprawe jak dawno mnie tu nie było.  Czas leci mi jak szalony. Jeszcze niedawno był luty a tutaj juz mamy maj. Jedyne czego mi teraz jeszcze brakuje to pieknej słonecznej pogody :)A to jest moj pierwszy wpis odk±d jestem dorosła o! xD

  • 100g miekkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstratu waniliowego
  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szklanki m±k

Masło ucieramy z cukrem. Wanilię z białkiem uijamy na sztywn± piane i dodajemy do namsła z cukrem. Na koniec przesiewamy m±ke i wszystko razem mieszamy. Z gotowego ciasta robimy małe ruloniki(ok 40-45) zginamy w połowie i skręcamy. Ciasteczka wykładamy na blaszke i pieczemu ok 12-15 min w temp 170 stopni

 

czwartek, 14 kwietnia 2011
drobiowy gulasz grzybowy

Bardzo smaczny i ciekawy pomysł na obiad.Nie jest skomplikowany w przygotowaniu i szybko sie robi. Duzo bardziej odpowiadami taka drobiowa  wersja niz tradycyjny wieprzowy. Tata wspominał ten obiad przez tydzień i żałował że tak rzadko gotuje mięsne rzeczy :)

500g miesa drobiowego(filety)*

dwie garsci susznych grzybów

marchewka

cebula

2 łyżki m±ki

0,5-1 szklanka wody*

słodka papryka

sól i pieprz

tymianek

 

Miso kroimy w kostke i obraczamy w m±ce. Podsmażamy i odkładamy na bok do naczynia. Cebule kroimy w kostke i podsmażamy na tłuszczu po smażeniu miesa. Gdy sie zarumieni dodajemy mieso i zalewamy wod±. Wrzycamy grzyby i pokrojon± w  plasterki marchewke. Przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około godziny.

*ja użyłam z kurczaka alemoże być również indyk

* w przepisie było 0,5 szklanki jednak u mnie byo to za mało wiec w trakci duszenia musiałam troszke dolewac. Dlatego na poczatek dajcie pół szklanki.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl